Moeder Natuur

Een betere vergelijking is niet mogelijk. Een moeder, is in ons geval een mens van het vrouwelijk geslacht, door de Natuur speciaal uitverkoren en toegerust voor het baren en opvoeden van haar nageslacht. De moeder is er te allen tijde voor haar kind, onvoorwaardelijk, toegewijd, onbaatzuchtig. Zij geeft en verlangt niets terug. De liefde van een moeder voor haar kind is onovertrefbaar en levenslang. Zij offert haar jeugd, haar schoonheid en haar gezondheid op voor het welzijn van haar kind. Ook haar carrière. De Natuur voorziet haar creaties, in casu de mens, van alles en nog wat om te overleven en om de soort in stand te houden.

barci-1110x600

De vrouw verschilt in veel opzichten van de man. Haar wereld is behoudend, verzorgend, dienend, opofferingsgezind. Zij wil de boel bijeenhouden. De man is expansief, wil de wereld naar zijn hand zetten, de wereld veroveren. De man neemt, de vrouw geeft. Zijn wereld draait om macht. De hare om liefde. Haar ultieme wens is een kind, die van hem een vrouw. De wereld van het zijn en de wereld van het hebben.

Bij de vrouw komt het kind op de eerste plaats, niet de man. De Franse chansonnier Serge Lama bezingt het in zijn chanson L’enfanf d’un autre aldus: “les enfants sont les fruits des femmes, pas les hommes”. Evengoed zingt Richard Cocciante zijn tedere ode aan zijn “Marguerite”, Michel Sardou zijn hartenkreet “Je vais t’aimer” en Charles Aznavour zijn aandoenlijke “La Mamma”.

Een prachtig boek over de vrouwelijke existentie, verscheen er van de hand van de Nederlandse Prof. Dr. F.J.J. Buytendijk, “De Vrouw”, zij het alweer enige tijd geleden (1951).

In alle voorgaande edities kwam de bedenkelijke rol van de Overheid, de Politiek, ten aanzien van de zorg voor de aan zijn toevertrouwde onderdanen aan de orde. Politiek was en is nog steeds overwegend een rol voor de man. Het is dat macht op dit gebied, niet in de aard van de vrouw ligt. Anders had de Partij voor de Moeders het allang voor het zeggen gehad. Gelukkig is de vrouwelijke wijsheid in de Nederlandse politiek goed vertegenwoordigd door een aantal zeer bekwame moeders: Mona Keizer, de Staatssecretaris, die haar eigen zes mannen ook nog eens moeiteloos aan het lijntje heeft, Carola Schouten, de ervaren Minister van Landbouw en Fleur Agema, die de belangen van onze ouderen voortreffelijk behartigt.

Bovendien zorgen zij ook nog eens voor de zo broodnodige vrouwelijke charme, schoonheid en beminnelijkheid, waar het hun mannelijke collega’s totaal aan ontbreekt.

Dit was dan mijn ode aan de Natuur. Alleszins verdiend, naar ik hoop aan te tonen in het volgend relaas.

 

Voor de opbouw en instandhouding van het organisme zijn relatief weinig bouwstenen, in de vorm van ons welbekende voedingsstoffen, benodigd. Zij vormen het biologische alfabet, waaruit onze biochemische laboratoria de miljarden organische producten synthetiseren, die het lichaam nodig heeft.
Zoals het literair alfabet, slechts zes en twintig letters gebruikt om taal te vormen. Of zoals het geringe aantal noten, benodigd voor de meest beroemde composities ooit gemaakt. Het weglaten van een enkel element, heeft in alle drie de gevallen, een desastreuze uitwerking.

In het geval van de voedingsstoffen, kent het organisme vele compensatiemogelijkheden. Het is hier vooral het chronisch gebrek, dat schade aanricht bij het ontbreken van een of meerdere bouwstenen.

Daarnaast schenkt de Natuur ons duizenden voedingsstoffen afkomstig uit de plantenwereld, zogenoemde fytonutrienten, bekend vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Aanwezig in groenten, fruit, zaden, algen enzovoorts. Van deze fytonutrienten zijn er inmiddels ongeveer 5000 bekend. Veel van hen vooral als antioxidant, de bestrijders van vrije radicalen of oxidanten. Dat zijn vooral schadelijke bijproducten van alle biochemische stofwisselingsprocessen in het lichaam, waarbij zuurstof wordt verbruikt.

Daar deze vrije radicalen op ieder moment, in iedere cel ontstaan, dus zeker ook in situaties waarbij de zuurstofbehoefte groot is. Zoals bij alle situaties waarbij verhoogde inspanningen vereist zijn, zowel in gezonde als in ziekelijke situaties, is het zaak om deze uitermate schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Zo niet dan ontstaan er situaties die bekend zijn als oxidatieve en nitrosatieve stress, waarbij de stress uiteindelijk overgaat in schade. Schade aan cellen, celmembranen, celorganellen als mitochondriën, maar ook aan het DNA. Dat gebeurt als het eigen “antioxidanten glutathion proces” te kort schiet, zoals kan gebeuren bij allerlei chronische vergiftigingen, ontstekingen, infecties, ziektes, overbelastingen, deficiënties, langdurige traumata s etc. Situaties die ik uitvoerig beschreef in mijn boek “Dood op recept”, in het hoofdstuk “Acute en Chronische Stresssituaties”.

In datzelfde hoofdstuk wordt de rol die bv. vetzuren, vetten, maar vooral aminozuren en eiwitten in dit anti oxidanten proces spelen, dus in feite in het gehele organisme, te beginnen met iedere afzonderlijke cel.

Dat betekent, dat de belangrijkste rol bij de bestrijding van schadelijke vrije radicalen ligt in een gezond organisme en niet alleen in de toediening van bijvoorbeeld overigens met alle respect, vitamine C en E en nog wat andere veel genoemde stofjes. Het is hetzelfde soort denken, dat vitamine B12 te kort leidt tot pernicieuze anaemia. Volkomen terecht. Maar zonder vit B12 kan geen enkele cel naar behoren functioneren.

Naast dit allerbelangrijkste endogene anti oxidanten systeem, voorziet de Natuur de mens ook nog eens van de meest geneeskrachtige en gezonde exogene anti oxidanten, als de vele fruitsoorten, prachtig van vorm en kleur, schoonheid, heerlijk van smaak en reuk, het ware geluk, ‘Le Bonheur’, zoals de Fransen zeggen. Object van vele stillevens. De mate waarin deze fytonutrienten, oxidanten kunnen binden wordt uitgedrukt in de zogenoemde “Oxygen Radical Absorbance Capacity” of ORAC. Voortreffelijk op internet beschreven op de website van Rob Kalmeijer. (Oxidanten). En op de website van Juglen Zwaan (ahealthylife.nl). Een bijzonder overzichtelijk beeld van alle fytonutrienten wordt gegeven op de website van “Stichting Orthokennis”. (Subgroepen: carotenoïden en polyfenolen).

4 thoughts on “Moeder Natuur

Add yours

 1. Hello, Neat post. There is an issue with your site in internet explorer, may
  check this? IE nonetheless is the market leader and a good
  element of other folks will omit your excellent writing due to this problem.

 2. Can I simply say what a relief to find a person that truly understands what they’re talking about on the net.
  You actually know how to bring a problem to light and
  make it important. More people really need to look at this and understand this side of the story.
  It’s surprising you aren’t more popular given that you most certainly
  have the gift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers liken dit: