Gezag, macht, machtsmisbruik

De overdreven zucht naar rijkdom, aanzien, welstand en superioriteit ten aanzien van de medemens en de strijd om de beste plaats op de eerste rij, zijn belangrijke drijfveren bij het streven naar macht.

Zolang dit streven binnen sociaal aanvaarde normen blijft en verloopt binnen afgesproken spelregels, zo nodig onder toezicht van gezagsdragers, die als zodanig deze positie hebben verworven op grond van bewezen kwaliteiten en eigenschappen als integriteit en onpartijdigheid en zonder uit te zijn op eigenbelang, is er geen reden tot ongerustheid.

Binnen een maatschappij, waar ook plaats is voor minder getalenteerden en minder begaafden en die niet alleen gericht is op geld, kennis en andere vormen van macht.

Het zijn de verschillen en tegenstellingen tussen mensen, zoals in rang, stand, afkomst, ras, huidskleur, geslacht, leeftijd, materieel bezit, in aanleg, talenten, intelligentie, intellect enz. waarop mensen elkaar steeds opnieuw afrekenen. Zolang mensen, op dergelijke verschillen, hun superioriteit en recht op gelijk en macht baseren, blijft samenleven een moeilijke zaak.

Een voorbeeld uit de relatief recente geschiedenis om daaraan een eind te maken, is de Franse filosoof Montesquieu (1689-1755). In dit geval over de vermeende superioriteit van de adel ten aanzien van het gewone volk (le peuple, of in het Nederlands: gepeupel). Hij wil de macht van het despotisme, de alleenheerschappij van kleine groepen mensen als familieregeringen, van dictators, tirannen, intomen. In zijn “trias politica”, over de scheiding der machten, kent hij een wetgevende, een rechterlijke en een uitvoerende macht, die elkaar controleren.

Tijdens de Franse revolutie (1789-1799), krijgt dit idee gestalte in de leuze “Vrijheid-Gelijkheid-Broederschap”.

Na een slachtpartij onder de edelen, krijgen de fransen daarvoor in ruil: “keizer Napoleon Bonaparte”, een man uit het gewone volk, die opklom van korporaal tot generaal. Uit die periode stammen de wetboeken “Code Civil” en de “Code Penal”, waarop ook het Nederlands Recht voor een groot deel is gebaseerd.

Wereldberoemd vanwege zijn ideeën om de verschillen en tegenstellingen in de samenleving op te heffen, is de Duitser Karl Marx. (1818-1883). Hij is de grondlegger van het communisme en het socialisme en legde zijn ideeën neer onder andere in het “Communistisch Manifest” (1848), en in “Das Capital”. (1867). Deze werken leidden in Rusland uiteindelijk tot de ondergang en dood van Tsaar Nicolas de Tweede (1918) en ontstond de communistische Republiek, de U.S.S.R.

Tot op de dag van vandaag zijn totalitaire systemen als in China, Rusland en Noord-Korea gebaseerd op deze communistische principes.

In zijn boek “Mein Kampf” (1925), beschrijft de grondlegger van het Nationaal Socialisme zijn visie op een nieuwe Wereldorde, geleid door zijn eigen “Herrenvolk”, de “Übermensch”. Dit ten koste van de “Untermensch”, die hij, in de door hem veroorzaakte Tweede Wereldoorlog, geheel trachtte uit te roeien. Opnieuw een van onze grote leiders, voorbeelden, beschermers, herders, hoeders, die zijn volk met al zijn valse beloften en leugens, misbruikte, opofferde en de afgrond in joeg. Zijn naam dit keer “Adolf Hitler”, (1889-1945). Oprichter van de NSDAP. (Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij). Zijn credo luidde “Gott mit Uns”.

Marlene Dietrich (1901-1992), een naar Amerika uitgeweken, Duits-Amerikaanse wereldbefaamde zangeres zong een even beroemd lied “Sag mir wo die Blumen sind” en eindigt met “Wann wird Man jeh verstehen?”. Nooit dus.

In het Midden-Oosten, onderdrukken de aan de macht zijnde geestelijke leiders hun gelovige aanhangers op de bekende klassieke manieren. Dit keer rechtvaardigen de machthebbers hun handelen, in het belang van de religie en ondersteunen zij terreurbewegingen.

In Afrika terroriseren, onderdrukken en knechten dictators op een gewetenloze wijze hun onderdanen, spelen deze tegen elkaar uit en veroorzaken burgeroorlogen en bloedbaden. De zoveelste volkerenmoord. De leiders wassen hun handen in onschuld, beschermd door modern bewapende en uitgeruste legers. Waar halen ze het geld vandaan? Niet van hun eigen bankrekeningen in Zwitserland.

Het enige voordeel van bovenbeschreven totalitaire systemen, is de duidelijke manier waarop zij zich manifesteren in doel, weg en middelen. Iedereen kent zijn plaats, het individu is onvoorwaardelijk onderworpen aan de machtshebbers en het systeem, goedschiks of kwaadschiks. Wie meedoet wordt beloond, krijgt een mooi uniform, onderscheidingstekens, eremedailles en overige zoethoudertjes, mag mee marcheren in de jaarlijkse parades van uiterlijk machtsvertoon, of is gezeten op een van de gruwelijke oorlogsmachines en moet een bek trekken waaruit alle menselijkheid is verbannen. (licensed to kill). Wie dit weigert, wordt daarop genadeloos afgerekend. De veiligheidsdiensten staan daarvoor garant.

Daarnaast bestaan er systemen die zich beroepen op vrijheid, democratie (de wil van het volk), gelijkheid en gelijkwaardigheid, voor iedereen. Een dergelijk systeem ontstond in de Westerse wereld, na het einde van de tweede wereldoorlog.
Nooit meer oorlog! De naties verenigen zich in de United Nations, in de Unicef, de World Health Organisations, het Internationaal Gerechtshof. In Europa verenigen de landen zich en groeien uit tot de Europese Unie.

Evengoed ontstaat er al gauw een verkoeling tussen Oost en West, een Koude Oorlog. Ontstaan er in de gehele wereld nieuwe brandhaarden, in Afrika, in Zuid-Amerika, in het Midden-Oosten, in Europa. Ondanks bovengenoemde Organisaties.

Zouden er dan nog andere machten hierin een rol spelen? Het antwoord is: Uiteraard!

Wie de wereldsituatie vanaf omstreeks 1950, nader bestudeert, valt het op, dat de voorafgaande oorlogen en de tussenliggende wereldcrisis van armoede en werkeloosheid, een enorme behoefte aan alle wereldse genoegens heeft geschapen. Na de oorlog ontstond er een immens afzetgebied voor allerlei producten. De wereldhandel bloeide op als nooit tevoren. Nieuwe industrieën groeiden als paddenstoelen uit de grond om aan de enorme vraag te voldoen. Hiermee waren grote sommen geld gemoeid. Dat geld was er, maar de benodigde kennis moest worden gekocht. Dat gebeurde al tijdens de Wereldoorlogen, toen de rijke financiers achter deze oorlogen, wetenschappers, bedenkers en constructeurs van al het oorlogstuig, inhuurden en ze zo medeplichtig maakten aan massamoord, solidair in het kwaad.

Ook nu hadden bijvoorbeeld de grote farmaceutische en voedingsindustrieën grote behoefte aan kennis. In beginsel tot meerdere glorie en welzijn van de mensheid. Dat was ook het doel van de eenzame geleerden, die voor hun, de mensheid dienende uitvindingen, al dan niet werden onderscheiden met Nobelprijzen.

46 gedachten over “Gezag, macht, machtsmisbruik

Voeg uw reactie toe

  1. Goed stukje maar je vergeet erbij te vermelden de huidige situatie waarin democratie wel hét instrument is , maar zelfs hier in Nederland steeds minder toegepast word . Onze eigen minister president is daar ook een goed voorbeeld van : hij hoort wel maar luistert niet en wekt de indruk democratie toe te passen maar heeft een eigen agenda ( Topfunctie binnen de EU? ) en zal eerder datgene opvolgen wat diezelfde EU “dikteerd” wat voor hem persoonlijk beter uitkomt . Daarbij zijn de laatste jaren leugens , bedrog ( “de kamer niet juist geïnformeerd” ) hand over hand aan het toenemen . Boven dat alles speelt de media een nóg belangrijker rol als tevoren , op de Nederlandse nieuwszenders kun je heel goed zien welke nieuwsberichten bewust niét getoond worden , of juist wel . Het klimaatgedram , gesteund door de politiek en media is daar een goed voorbeeld van . Een nieuwe elite ? Ik denk het wel , de democratie is op zijn retour .

  2. Hello there, just became alert to your blog through Google,
    and found that it’s really informative. I am going to watch
    out for brussels. I will be grateful if you continue
    this in future. Many people will be benefited from your
    writing. Cheers! adreamoftrains content hosting

  3. You actually make it seem really easy along with
    your presentation but I in finding this matter to be actually one thing
    which I believe I’d by no means understand.

    It seems too complex and extremely broad for me. I am having a look ahead to your next post, I’ll try to
    get the grasp of it!

  4. My relatives all the time say that I am wasting my time here at web,
    except I know I am getting knowledge daily by reading
    thes fastidious posts. 3aN8IMa cheap flights

  5. Hey there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!
    Just wanted to say I love reading through your blog and
    look forward to all your posts! Keep up the excellent work!
    cheap flights 32hvAj4

  6. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well
    written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read
    more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return. cheap flights yynxznuh

  7. Wonderful website. Plenty of useful info here. I am sending it to several buddies ans also sharing in delicious.
    And naturally, thanks in your effort! cheap flights 32hvAj4

  8. Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to
    give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and
    will be tweeting this to my followers! Great blog and
    terrific design.

  9. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new
    to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding expertise to make
    your own blog? Any help would be really appreciated!

  10. It’s really very complex in this active life to listen news on Television, so I
    only use world wide web for that purpose, and take the latest information.

  11. Hey just wanted to give you a quick heads up.
    The text in your post seem to be running off the
    screen in Opera. I’m not sure if this is a format issue or
    something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
    The layout look great though! Hope you get the issue solved soon.
    Many thanks 0mniartist asmr

  12. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?

    Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where
    u got this from. thank you

  13. Hello! I’ve been following your blog for some time now and finally
    got the bravery to go ahead and give you a shout out from Lubbock
    Tx! Just wanted to tell you keep up the good job!

  14. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a great author.I will
    be sure to bookmark your blog and definitely will come
    back sometime soon. I want to encourage you continue your great writing, have
    a nice evening!

  15. I loved as much as you will receive carried out right
    here. The sketch is attractive, your authored
    material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over
    that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as
    exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

  16. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading through this post
    reminds me of my old room mate! He always kept talking
    about this. I will forward this write-up to him.

    Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

  17. 461388 950895When do you think this Real Estate market will go back in a positive direction? Or is it still too early to tell? We are seeing plenty of housing foreclosures in Altamonte Springs Florida. What about you? Would adore to get your feedback on this. 771339

  18. Thank you for every other magnificent post. The place else could anyone get
    that type of information in such a perfect approach of writing?
    I have a presentation subsequent week, and I am at
    the look for such information.

  19. 366742 183985Hey! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? Im trying to get my blog to rank for some targeted keywords but Im not seeing extremely very good outcomes. Should you know of any please share. Thanks! 915141

  20. Ein weiterer wichtiger kritischen Bühne, dass Sie müssen bedenken, während genießen Roulette ist, dass die Tatsache,
    dass Sie sollte nicht zu viel Zeit da viele Geräte nicht machte für langes Spiel.

  21. Hi! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came
    to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m
    bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and superb design and
    style.

  22. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
    It will always be helpful to read content from other authors and practice something from their web sites.

  23. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

  24. Howdy! This article couldn’t be written much better!

    Looking through this article reminds me of my previous roommate!

    He continually kept talking about this. I’ll forward this information to him.
    Pretty sure he’s going to have a very good read.
    Thank you for sharing!

  25. Hi! This is my first visit to your blog! We are a collection of
    volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
    Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding
    job!

  26. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your website.
    It looks like some of the written text on your posts are running off the screen. Can someone
    else please comment and let me know if this is happening to them as
    well? This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
    Thanks

  27. Do you have a spam problem on this website; I also am a
    blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice methods and we are looking to swap methods with other folks, why not shoot me an email if interested.

  28. I got this web page from my friend who told me about this site and at the moment this time
    I am browsing this web site and reading very informative posts here.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: